Kampen in Protest

Actievoeren tegen discriminatie, polarisatie en xenofobie

Afgelopen zondag heb ik een protest georganiseerd in Kampen. Dit idee kwam voort uit de uitspraken van Burgemeester Koelewijn over een avondklok voor de bewoners van het AZC in Dronten en de reacties van de Kampenaren hierop.

Toen ik dit hoorde en de reacties las vond ik dat er actie moest worden ondernomen en dat heb ik ook meteen gedaan. Ik had Wouter Booij een berichtje gestuurd met de vraag of hij mij bij het regelen van deze actie wou helpen omdat ik nog niet helemaal wist waar ik moest beginnen. Meteen had ik enkele Facebook berichten gepost over deze situatie en wat ik van plan was. Heel veel mensen waren geïnteresseerd en wilden mij helpen.

Na heel wat gesprekken met de pers, de burgemeester en de gemeente was de dag van de demonstratie eindelijk aangebroken. We waren met een kleine groep van acht JS’ers, maar dat maakte mij niet minder zenuwachtig. In Kampen luid en duidelijk demonstreren voor iets waar je voor staat was nog niet eerder gebeurd, dus ik vond het best spannend. Gelukkig had ik ontzettend veel steun van alle (niet) JS’ers. Wij liepen de Oudestraat door terwijl wij drie leuzen riepen: “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here, geen zondebok, geen avondklok. en last but not least: “Luister goed naar wat ik roep, straf de dader niet de groep!” Deze mooie uitspraken zijn bedacht door mijn mede-JS’ers en ik wil hun allemaal hartstikke bedanken voor hun steun en hulp die ze niet alleen mij, maar ook de mensen waar wij voor zijn opgekomen, hebben geboden.

Helaas zullen er na deze demonstratie en nog vele andere demonstraties nog steeds mensen zijn die de vluchtelingen niet willen accepteren. Er zal nog steeds een kloof zijn tussen de arme en de rijke mensen. Er zal nog steeds onrecht zijn, maar daar zullen wij ons sterk voor maken. Wij zullen onze stem laten horen en wij zullen opkomen voor de mensen die dat niet durven.

Dit doen wij samen en samen gaan wij vooruit.

Dit is een verslag van politieke activiteit in de regio, geschreven door een lid van onze afdeling.

Categorieën: Acties

Jonge Socialisten in de PvdA