Jonge Socialisten Zwolle plakken camera’s reclameborden af

ZWOLLE – Een aantal Jonge Socialisten hebben vandaag tijdens de avondspits de omstreden reclameborden van het bedrijf Exterion bestickerd op het station van Zwolle. De stickers met de tekst “@jspvda geeft wel een fuck om je privacy” zijn zo geplaatst dat het zicht van de camera geblokkeerd is en reizigers dus niet bekeken kunnen worden.

De reclameborden waren eerder al in het nieuws toen een reiziger op station Amersfoort opmerkte dat er camera’s in zaten. Toen de exploitant bevestigde dat het inderdaad camera’s waren, zijn ze snel uitgeschakeld. Dat blijven ze nu totdat de rechter uitspraak doet of het wel of niet toegestaan is.

Toch vinden de Jonge Socialisten dat het belangrijk is dat er aandacht voor is in Zwolle. “De camera’s die in de reclamezuilen zitten, zijn in staat om van mensen de leeftijd, het geslacht en de gemoedstoestand te meten. Mensen die op het station zijn hebben geen keuze of ze op die manier geregistreerd kunnen worden,” zegt een woordvoerder.

 

Schermafdruk van de door de reclamezuil gebruikte software

Wat de rechter hierover gaat zeggen, is bovendien nog de vraag. Volgens onderzoek van het NRC Handelsblad zei hoogleraar informatierecht Nico van Eijk dat het uit commercieel oogmerk filmen in de openbare ruimte niet zomaar is toegestaan: “Alleen als je de mensen goed informeert, om toestemming vraagt en als je de hoeveelheid data die je verzamelt sterk beperkt, mag je videobeelden maken.”

De woordvoerder van de Jonge Socialisten voegt daaraan toe dat mensen op het station niet zomaar kunnen kiezen om niet naar het station te gaan: “Leerlingen en studenten moeten nog steeds naar school, werknemers nog steeds naar het werk. Daarom staan we ook achter de leden die dit hebben gedaan.”

Wat het vonnis ook is, de Jonge Socialisten blijven tegen de camera’s. “We hopen op deze manier een beetje aandacht te krijgen voor de borden, voordat de rechter uitspraak doet. Zwollenaren moeten in elk geval weten dat ze bekeken gaan worden.”

Het is onbekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Categorieën: Acties, Persberichten

Jonge Socialisten in de PvdA