Jezelf kunnen zijn

Verslag van ons politiek café met Keklik Yücel

De winter begint langzaam maar zeker op z’n einde te lopen, waarbij de zon wat langer schijnt en de lentekriebels al voorzichtig om de hoek komen kijken. Dit vult mij met nog meer energie om alles te geven voor de laatste lootjes van de campagne! Wanneer het stof van de verkiezingsstrijd is neergedaald staat er een grotendeels nieuw team klaar om ons in de Tweede Kamer te vertegenwoordigen.

 

Maar wie zijn onze vertegenwoordigers precies? Waar gaat hun passie naar uit en wat motiveert hen om voor een socialer Nederland te strijden? Om hierover de diepte in te duiken zijn we met JS Zwolle in gesprek gegaan met Keklik Yücel, Tweede Kamerlid, woordvoerder Emancipatie, Arbeid en Zorg en Familierecht en nummer 16 op de lijst.

 

Tijdens deze avond hebben we over verschillende onderwerpen gesproken, van het ouderschapsverlof tot en met het politieke spel. Ten slotte kwamen we op de vraag wat Keklik o.a. motiveerde voor de  politiek.

“Al vanaf jongs af aan heb ik mij moeten invechten.”, zo begint Yücel. “In mijn omgeving werd het niet van een vrouw verwacht dat ze uitgebreid zou gaan studeren, laat staat een grote carrièrre zou maken. Maar desalniettemin stimuleerde mijn ouders mij, mijn broers en zussen om wel te leren. Mijn moeder vertelde eens vol trots tegen een dokter dat haar dochter een MBO opleiding deed, waarbij de dokter antwoordde met: “Wat goed! Wat gaat ze daarna studeren?”.”

 

“Op dat moment werd het mij duidelijk dat er twee werelden van verwachtingen zijn” zo vervolgt Yücel. “De een ziet het MBO als een einde en de ander als een nog maar het begin. Tegen alle verwachtingen in ben ik door gaan studeren en ben ik op de ladder opgeklommen.

Zoals ik al zei heb ik mijzelf altijd moeten bewijzen en invechten. Er voor moeten zorgen dat ik beter voorbereid was, zeker als vrouw tegenover mannen. Ik zie het als mijn taak in de politiek om ervoor te zorgen dat ongeacht wie je bent, wat je achtergrond is, je seksualiteit of etniciteit, dat iedereen de kans heeft om zijn of haar dromen te verwezenlijken. Of dit nu is op het gebied van onderwijs of op de arbeidsmarkt, man of vrouw, homo of hetero – Het maakt niet uit, zolang je maar eerlijke kansen krijgt en niet benadeeld en niet naar beneden gehaald wordt door vooroordelen.”

 

Dit ideaal, om de kans te hebben te zijn wie je bent en te doen waar je passie voor hebt, deze vrijheid voor gelijke kansen is het dubbel en dwars waard om voor te strijden. Er zijn nog maar 21 dagen te gaan voordat het D-day is: 15 maart. Te midden van al het verkiezingsgeweld zijn we nu bewapend met nog meer ambitie om Nederlander eerlijker en rechtvaardiger te maken. Let’s do this people!

Dit is een verslag van politieke activiteit in de regio, geschreven door een lid van onze afdeling.

Categorieën: Activiteiten

Jonge Socialisten in de PvdA