22 JULY: Internasjonal Solidaritet

Auteur: Alina Danii

15F0807F-19D4-4DFA-9A1D-A1D4444EE756

22 juli 2011 was een dag die Europa deed beven. Er vielen in Noorwegen 77 doden door de acties van één man.  Het is nu meer dan 7 jaar later en de film van Paul Greengrass zet deze tragische dag en de maanden daarna in de schijnwerpers. We beleven deze dag door de ogen van Viljar Hanssen, een Jonge Socialist die samen met zijn broertje op het zomerkamp van AUF (onze Noorse zusterorganisatie) is. En door de ogen van Anders Breivik, die de aanslag pleegde.

De film begint met het zomerkamp, een activiteit die velen kunnen herkennen. Al snel maken we ook kennis met de terrorist. Zoals bekend is, pleegt hij eerst de aanslag in de regeringswijk van Oslo, waar 8 mensen komen te overlijden. Daarna gaat hij meteen door naar Utøya, het eiland waar het zomerkamp is. Hij is gekleed als een politieagent en krijgt daardoor de mogelijkheid om met de pont het eiland te bereiken. Op het eiland lost hij zijn eerste schoten wanneer het personeel naar zijn identiteit vraagt. Snel daarna bereikt hij de jongeren en ontstaat er chaos en paniek. Eén van de meest heftige momenten is wanneer hij een zaal betreedt, iedereen geruststelt door te zeggen dat hij agent is, maar vervolgens iedereen neerschiet.  Het grootste gedeelte van die dag ervaren we door het perspectief van Viljar. Hij verstopt zich met vrienden en zijn broertje bij de kliffen van het eiland, maar ze worden ontdekt, waarop zijn beste vrienden worden vermoord en hijzelf zwaar gewond raakt. Al snel daarna worden de jongeren gered. Viljar blijft leven, maar moet lang revalideren.

Wat mij vooral raakte was de nasleep van de aanslag. De huilende ouders die hun kinderen proberen te vinden, de regering die geraakt is, de vrienden die merken dat er een aantal van hen missen. Het is bijna onmogelijk om het verdriet te voelen van de nabestaanden. Op dit moment moest ik denken aan de vele zomerkampen die ik zelf heb bezocht en dat het mij net zo goed had kunnen overkomen. Het is een moment waaraan je gaat denken wat deze jongeren nog allemaal hadden kunnen doen als ze niet van hun leven beroofd waren. Deze jongeren waren, net zoals wij, bezig met het verbeteren van de toekomst.

Wat mij ook raakte is dat de overlevenden nooit meer hetzelfde zullen zijn. Deze dag zal voor altijd in hun hoofd blijven bestaan en hun leven is permanent veranderd. Deze jongeren lopen rond met trauma’s die ze altijd zullen achtervolgen. Over tweeëneenhalf jaar zal de aanslag tien jaar in het verleden zijn. En toch zal het voor velen voelen als de dag van gisteren. Het is belangrijk om de gevallene nooit te vergeten, maar ook om de nabestaanden te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

Het tweede deel van de film richt zich op de rechtszaak. Wij konden dit niet bekijken zonder onze boosheid te uiten. Het gedrag en de uitspraken van de dader, de onmacht van nabestaanden en de impact van de media op de jongeren was hartverscheurend. Het is lastig om te luisteren naar de man die zoveel pijn heeft gebracht. Het feit dat hij zich had voorbereid op de rechtszaak voordat hij de aanslag pleegde en alleen maar bezig was met het spreiden van zijn haatberichten maakte iets los binnen mij. Het voelde ook als een opluchting dat de rechter hem niet spaarde.

Deze film is zeker een aanrader om bewust te worden van onze Noorse zusterorganisatie. Zij hebben iets moeten meemaken dat wij nooit hopen mee te maken. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van de mogelijkheid van tegenstanders. Omdat wij als politiek actieve jongeren zijn, zullen wij nooit compleet veilig zijn, maar dat mag onze motivatie niet tegenhouden. Wij moeten altijd blijven doorgaan met het strijden voor onze maatschappij.

 

Auteur: Alina Danii

Beeld: AUF

Categorieën: Verslagen

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten
 

Actief worden binnen de Jonge Socialisten Zwolle? Neem nu contact op met het bestuur!

ik wil actief worden!
Jonge Socialisten in de PvdA